Яндекс официално активира  опцията за търсене в цялата мрежа (новината).

Според официалния блог търсенето е активирано за настоящи потребители на търсачката с цел да продължават да търсят в Яндекс на други езици.

Малко лирика: съвсем не е тайна, че рунет търси на руски в Яндекс, а англоезичното търсене предпочита да извършва в Google. С този ход Яндекс ще успее да задържи част от потребителите си и да получи по-висок процент на търсенето в Русия и, евентуално, Украйна и Беларус.

Има едно голямо обаче, според мен: претрупаната главна страница по никакъв начин не дава информация за възможна опция за търсене в цялата мрежа и не показва на обикновен потребител пускането и развиването в тази насока. Потребителя почва да разбира след като потърси нещо.

Дано бета-версия на системата да обяснява този пропуск. Но и кризата може да влияе, което е малко загадъчно, гледайки бидове в Директа.

Защо мисля така: няма да забравя сериозна социална кампания на Яндекс след пускането на stable Яндекс.Почта – големи дълги билбордове из цяла Москва, както директно рекламиращи самата поща, така и брандиране на Яндекс.