Следя един от серийните предприемачи в постсъветското пространство Дмитрий Шахов – основател на няколко агенции в digital, организатор на digital marketing конференция Baltic Digital Days и закусвалня, автор на телеграм канала „Про бизнес“ https://t.me/stroimbiznes, претърпял няколко кризи, затворил не един проект и бизнес. Преди няколко дни видях едни полезни съвети от него, които реших да преведа.

„И така, какво да правим по време на кризата. Опит от предните кризи.

По време на криза покупателната способност рязко пада и повечето бизнеси спират да са рентабилни. За да оцелее, бизнесът нямалява брой служители, а предприемача може да затвори компанията, да кешира и да мине в режим на изчакване. По този начин, рязко се намалят играчите на пазара. И се появяват много свободни хора.

1. Без суета

Ако всичко ще е зле, това не е повод да се приближавате към края по-бързо.

2. Спрете ненужните разходи

Например, ремонт, покупка на нова техника, строителство. Сега не е момента за пасивни приходи. Нищо лошо в покупката на пасиви по време на криза няма, но в момента имате нужда от висока ликвидност, а пасивите ще я изядат.

3. Повишаваме ликвидност

Остава само да се надяваме, че банките ще издържат и няма да има нужда да източваме банковите си сметки за да кешираме. И без това ще е сложно да изтеглим цялата наличност. Държим във валутата, в която харчим. Няма да има ликвидност, няма да има за заплати, офис, данъци. Няма да има пари за живот.

4. Ако пък ликвидността е в много повече

от необходимото за 6 месеца напред, може да закупите активи, които пазара ще изкара. Ако не искате да купувате бизнеси, купувайте имоти, акции. С цел дългосрочни активи.

5. Не спираме рекламата

Сега е момента да вземете чуждите клиенти. Най-големите ръстове винаги показвахме след кризата.

6. Строга финансова дисциплина

Никакви дупки. Никаки кредити. Всичко това влияе на вашата ликвидност. Ако все пак има кредит, чакайте – в кризата банките предлагат преференциални условия. Може да вземете и кредитна ваканция, но аз няма да го правя до последно, за да не губя тонус.

7. Сега е точният момент да прегледате вашите кадри

Ще има голям избор на пазара. Ако сте планирали да замените някой – смело. Някои използват кризата за ротация на персонала, за да наемат нови кадри на по-ниска заплата. Но това вече както съвеста ви го позволява.

8. Разпишете план Б

В случай на рязък спад точно при вас. Кого да уволните, от какви услуги да се откажете. Никой, освен вас, няма да ви спаси.

9. Помнете, че кризата винаги е временно явление

Важно е да дочакаме краят й в по-добро състояние отклолкото другите. Това ще е предпоставка за ръст след кризата. Един мой приятел замина за Египет да кара АТВ-та, когато всичко се срина. Върна се и се измъкна. Грижете се за себе си преди всичко. Предприемачите нямат време да губят кураж. Обезкуражаването е забранено.

Успех!“