„Panic stop, Sape“ – зависи единствено, къде ще сложиш запетайката :-)

Днес стана известно, че Google, възможно, е наказал сайтове, които използват мрежа за покупка-продажба на линкове в Sape.ru, за което пише SearchEngines Roundtable (обсъждане на темата на SE.ru).

SEO-форуми се пълнят със съобщения (български searchengines.bg, руски forum.searchengines.ru), където потребителите споделят информация относно наказания и загуба на позиции. Някои смятат, че причината е в исползването на Sape, други – не знаят изобщо, какво се случва. Информация относно „пролетно почистване“ започна да идва буквално преди 24 часа и продължава да идва.

Ситуацията не прилича да са пуснали нови филтри. Случващото по-скоро прилича на целенасочена атака върху ресурси, свързани с мрежи за покупка-продажба на линкове.

Всички знаем как преди около месец Мат Кътц туитна:
matt cutts links

Възможно, „руски софтуер за продажба на линкове“, за които е споменавал Кътц, е самата Sape.ru. От друга страна, повечето уебмастъри и seo-та предполагат, че става дума за Хрумер.

Не всички обаче мислят така. Николай Стоянов коментира слухове за бан върху руската мрежа и според него Sape.ru е надеждна система, с която работи успешно от три години. Той смята, че изобщо не става дума за бан на линкове от Сапе, и предполага, че по-скоро sapelinks.com може да се смята за доста ненадежден реселър на услугите на Sape.ru.

Уеб аналитик Станислав Ставский смята, че слухове за глобална атака на Google върху сайтове, които купуват в Sape, са много драматизирани. Една малка част от сайтове наистина е загубила позициите си в Google, но там предимно става на въпрос за гемблинг и ххх-сайтове с агресивна стратегия за покупка на линкове. Също така Станислав конкретизира, че 99% от бизнес-сайтове в Русия купуват линкове в Sape, и „да махнеш всички, които така или иначе използват системата“ – означава да оставиш serp-а без нито един релевантен резултат. Sape.ru, по думите на експерта, се базира върху екосистемата на руския интернет маркетинг.

Това не е първи опит на Google за атака на линк-мрежите. Google е банвал няколко системи за обмяна на връзки, това се случи с BuyldMyRank.com през март 2012 година.

В коментарите на създалата се ситуация с банване и загуба на позиции има различни мнения. Едни потребители на Sape.ru твърдят, че те не са забелязали никакви промени в позициите. Има и мнения на уебмастъри, които не участват в Sape.ru и които забелязват рязко увеличение на линкове към техните сайтове, в следствие на което сайтовете са им наказани без видими причини.

Да напомним също така, че на 23 февруари Google е наказал и един голям английски цветарски магазин InterFlora. Сайтът все пак успя да разреши проблема след 10 дни и да се върне на първа страница на Google.

Очакваме нова информация относно съобщението на Мат Кътц в размер на 10 думи, което разтърси seo-света :-)

(via http://www.searchengines.ru/news/archives/google_zablokir.html)

P.S. а докато чакаме, може да се разчете статията на Драго от Seolab.bgTo Sape or not to Sape