Вчера излезе новината за придобиване на българската хостинг компания ICN от българската хостинг компания СуперХостинг, която преди две години е била придобита от групата Team Blue с главен офис в Белгия, която е била създадена през 2019та с обединяването на три групи Combell Group, TransIP Group и Register Group. Последните три са стари хостинг компании родом от Белгия, Холандия и Италия.

За едно денонощие във фейсбук групите се заформи (както винаги) ядро от недоволни уебмастъри, които очакват само и единствено влошаване на хостинг услугите, което на практика няма как да се случи.

Как се случват подобни сливания? Групата купува актив, в който ще инвестира още дълго време, за да вземе повече пазарен дял. Инвестициите са под формата на опит в експанзия, развитие на пазара, използване на наличния опит в търсене, намиране и онбоардване на кадри, съпорт и оптимизация на процесите. И всичко това е при условие запазване на текущата клиентска база. Да го наречем Life Time (LT). Запазването на LT го може само текущият екип и в тази връзка е напълно логично с придобиването да се запази текущи ръководен и операционен състав.

Така че, в случая, създателите на ICN ще продължат да отговарят за клиентската си база и за бизнеса, който е придобила групата. Групата няма изгода да влоши нито качество, нито финансовите си показатели с тази инвестиция, напротив.

Това е една естествена бизнес логика и процес. В нашата група действаме по същия начин. Миналата година се сляхме с топ-агенция за оптимизация в app store-ове RadASO, днес обявихме сливането със Saldo Apps, преди 7 години така се обединихме и ние Optimization.bg. И винаги се обединяваме с екипите заради тяхната експертиза, не толкова текущите активи.

Вярвам, че и в този случай е така.

Btw, на 9 юни 2021 Netpeak Group празнува 15 години от създаването си.