Капитализация на Google (Alphabet) – $1,5 трлн. БВП на България – $72 милиарда. Тоест, компанията Google 20 пъти e по-богата от държавата ни.

В Google осъзнават, че тяхната сила е твърде забележима и отдавна работят върху това да изглеждат по-скромни в очите на обществеността.

Наскоро изтече инструкция за кореспонденция за служителите на Google. Документът се казва «Пет основни правила
за писмени съобщения», и неговата цел става ясна от първите 2 изречения:

«Думите имат значение. Особено в антимонополното законодателство».

Нека да разгледаме петте правила за съобщения, които Google вмъква в мозъка на своите служители, за да не дразни света.

Правило 1. «Ние целим да помогнем на потребителите, а не да навредим на конкурентите».

Документът гласи, че основната цел на Google е да направи живота на потребителите си по-лесен и по-добър, а не да „спре въздуха“ на конкурентите, както служител на Microsoft веднъж бил казал за Netscape, което създаде проблеми на компанията.

Навсякъде има „крайно десни“ служители, които искат да подчертаят своето превъзходство над други компании и това правило е напомняне за тях.

Правило 2. «Нашите потребители винаги трябва да имат избор».

Google моли да не се използват изречения, подразбиращи, че продуктите могат да се използват само заедно:

«Потребителите избират нашите продукти, защото са страхотни, а не защото ги принуждаваме».

Google подчертава, че уважава избора на потребителите и винаги дава възможност за комбиниране на техни продукти с тези на конкурентите. Освен това казват, че това е добре, защото дава стимул за усъвършенстване.

«Нашата цел е да направим продуктите не «натрапени», а толкова полезни, че самите хора да искат да ги използват».

Правило 3. «Имаме много конкуренти».

В инструкцията са изброени всички големи конкуренти на Google: Yahoo, Microsoft, Amazon, Facebook, Twitter, Apple, Baidu в Китай, Seznam в Чехия и Яндекс в Русия и др. Твърди се, че този списък е безкраен и освен големите имена има още много стартиращи компании.

«Индустрията е непредсказуема и това, което се създава в гаража днес, може да е сила, с която да се съобразяваме утре».

Google иска да избират нейните продукти заради качеството, а не защото няма алтернатива. Затова препоръчва на служителите си винаги да посочват колкото може повече алтернативни продукти на конкуренти или поне да отбелязват, че списъкът не е изчерпателен.

Правило 4. «Не определяйте пазари и не оценявайте пазарни дялове».

Документът казва, че за юристите и икономистите концепцията за пазара се основава на модел – дали промяната в цената на един продукт ще доведе до това потребителите да изберат друг. Сложно е да се определи това правилно, затова често става предмет за антимонополни съдебни дела. Затова Google моли служителите да използват понятията „пазар“, „пазарен дял“, „сегмент“ с повишено внимание, без да се опитват да им дадат точно определение:

«Не може да казваме, че доминираме и имаме пазарно надмощие.»

Правило 5. «Представете, че всеки документ ще бъде публикуван».

Компанията моли служителите да не пишат нищо, което може да се тълкува двусмислено, дори ако това са вътрешни имейли и чатове. За да филтрират съдържанието по-лесно, Google предлага да представят, че всичко написано от тях ще стане публично и ще бъде изучено от конкуренти и регулиращи органи.

Правило номер пет е OK, може да се прилага от всеки бизнес.


Остава въпросът за причината на създаването на този документ – страх ли е от антимонополните регулатори, просто етика или компетентен маркетинг? Може би документът е попаднал в мрежата не случайно, а е бил създаден точно с тази цел, за да направи желания имидж?

Google е една от най-стриктните компании в света, вече не е корпорация на доброто и със сигурност монополист, който умело използва своята позиция. Ето защо е интересно да се проучи как една компания работи върху имиджа си, като по определен начин предава необходимите послания чрез своите служители.