*в тази статия думата директория ще означава директория за статии, ако изрично не е посочено друго.

Оптимизация със статии от доста време работи ефективно и ще работи още дълго време. Този процес помага както в класиране на сайтовете ни по необходими ключови думи, така и с допълнителния си таргетиран трафик.

С всяка година интерес към seo със статии нараства. В България това явление се забелязва както с увеличение на брой статии в съответни директории за статии, така и – с броя директории.

Няма точен алгоритъм за този вид линкбилдинг – най-често се пише една статия от 300-500 думи (1500-3000 символа), прави се рерайт на статия като на изхода се получават няколко десетки копия (с под 50% дублирано съдържание) не винаги смислен текст.

Ефект от събмит в десетина директории е двузначен (в зависимост от качеството на контента):

  • вероятно подобрение в класирането в търсачките
  • с несмисления си текст индекса на търсачките се запълва с доста ненужен текст и информация за него

Машините се натоварват, затягат гайките в борба срещу низкокачествено съдържание, статиите са с висок показател баунс рейт и с ниска кликаемост по линкове в тях.

Оставаме в абсурдна ситуация – „отваряме едната врата“ (оправяме класирането, евентуално) и „затваряме другата“ (с некачествено съдържание в статиите).

Основна цел на оптимизацията – увеличение на конверсията. Справяме се донякъде с търсачките, нека да погледнем как да работим с конверсия от статии, т.е. със същите статии да разширим списък с referrer таргетирани източници към сайта.

Публикувайки ваш качествен (забележката е много важна) контент в свой блог, статия в някой вестник, директории за статии, и показвайки го в мрежата (топ-места в Google при търсене по заглавия, някои откъси от него) събирате таргетиран нискочастотен трафик. При качествено написан контент ще накарате хората да кликат по линкове към сайта за услуга, повече информация, покупка, обаждане или просто зяпане.

Кратки откъси от статията може да се исползват за популяризация в социални мрежи, букмарк сайтове, форуми, туитър за събиране на аудитория.

–=== Анонс ===–-

В този контекст и с цел развитие на български ресурси в SEO и популяризацията преди 2 седмици пуснах директория за статии iPotpal.bg, където всеки желаещ може да пусне рекламна или информативна статия за свой продукт/услуга.

При оптимизация със статии старайте се да говорите с клиентите си, а не с търсачките. Първо – опитвайте се да решавате задачата на клиента, а вече след това се грижете за беклинкове и класирането. Класирайте контент, а не сайт. Колкото повече, толкова повече. Всичко идва с опит, с времето ще получите статистическа информация, на кои места е най-добре да се публикува и какъв тип контент.

Успешно класиране на статии!

Вдъхновен от личния опит и http://devaka.ru/articles/article-optimization.

__________

===***/// Рекламно съобщение \\\***===

Тето Мастер – първи производител на метални керемиди, професионалист в изграждането на метални покриви, ремонт на покриви.