Сигурен съм, че сте срещали десетки списъци с бизнес книги, препоръчани за четене. Наистина има много смислени четива, но реших да направя списък от вида не „колкото може повече“, а „колкото може по-малко“.

Накратко, направих този списък за моите служители, партньори, клиенти. Сега го споделям и с вас в моя канал.

Още веднъж искам да подчертая, че:

  1. Има много повече страхотни книги, но се опитах да събера възможно най-малко и най-полезните.
  2. Това са книги за мениджъри – хора, които управляват нещо или някого: проект, служител, отдел, компания.

Must Read №1. Елиаху М. Голдрат: „Целта: Процес на постоянно усъвършенстване“

Елиаху Голдрат е човекът, създал теорията на ограниченията. Самата теория на ограниченията е управленска методология за намиране и управление на „ограничителни фактори“.

Като цяло теорията на Елиаху е тривиален здрав разум. Но за да улесни разбирането на читателите, той написа поредица от бизнес романи и вместо обичайните думи въведе „като че ли“ нови термини. Разбирам и подкрепям неговия подход, защото понякога, за да се промени вече познатия алгоритъм на мислене, е необходимо нарочно да се говори на „различен език“. «Различният език» бива чут и разбран без връзка с обичайното, следователно е много по-лесно да промените разбирането на вече известното.

Самата книга разказва как главният герой Алекс е трябвало да разрешава проблемите в завода за кратък период от време. Изглежда, че цялата теория на ограниченията е за фабриките. Но нека ви напомня, че считам теорията на ограниченията за здрав разум, а здравият разум е полезен във всеки вид бизнес.

Теорията на ограниченията на Голдрат помага да се открие какво трябва да се направи първо в трудна ситуация, за да се подобри бизнесът или всяка друга система.

Must Read №2. Geoff Smart, Randy Street: «Who: Solve your #1 Problem»

В книгата на Елиаху Голдрат вие разбирате „какво“ да правите. А в книгата на Смарт и Стрийт – „кой“ ще го направи. Всъщност основната идея на книгата звучи в заглавието: проблем номер едно – кой, а не какво.

Не съм достатъчно радикален, за да поставя „кой“ на второ място, но важността да се изберат правилните хора е ясна. В крайна сметка тези две книги перфектно се допълват: измисляте какво да правите и наемате някой да го направи. Ако наистина сте зле с времето, прочетете поне тези две книги от колекцията ми.

Привлича ме методологията, дадена в книгата. Не съм сигурен дали трябва да се прилага 1 към 1 в реалностите на всеки бизнес и за всяка позиция. Но книгата със сигурност „включва лампичката“ в главата: тя ви кара да се съсредоточите върху намирането на най-добрите кандидати и акцентът в това търсене да не бъде върху псевдопсихологията при оценката на личните качества на кандидатите, а върху оценката на работата на кандидата въз основа на анализа на обективни сигнали от миналото.

Например, лично аз бях впечатлен от термина „Voodoo Hiring“ – той доста точно описва съвременния процес на наемане, който се основава на интуицията на HR мениджърите. Мисля, че всеки е запознат с подходи като „щом видях кандидата и вече можех да предскажа резултатите от интервюто“ и „имам богат опит, кандидатите за мен са като отворена книга“ – в книгата ще научите как де се отървете от това.

В книгата най-добрите служители се наричат A-играчи и тя дава доста подробни алгоритми за това как да ги изберете. С други думи, дадени са ви техники как да търсите сигнали в „белия шум“ на думи, факти, истории, предположения, изкривени от нашето възприятие.


Сега имате две от най-добрите книги за управление в моята класация. Прочетете ги и сте добре дошли в нашия екип – точно сега си търсим мениджър на проекти.

Следва продължение. Очаквайте още постове по темата.

P.S. И, разбира се, ще се радвам да споделите в коментарите кои книги за вас са Must Read?

Последвайте ме и в Telegram – @b4business