Наскоро започнах да отделям повече внимание на мобилното търсене, в частност, в AdWords.

На пръв поглед това е нещо, на което не бива да се отделя много внимание на БГ пазар — слагаш кличка «да се показват рекламите при мобилното търсене: iPhone и други мобилни устройства с пълнофункционални интернет браузъри» в настройките на кампанията и отиваш да си пиеш бирата.

Но активност из AdWords блогове на тема «мобилно търсене» (цък) напоследък, и тренд на смартфони ме кара да отделя повече внимание на този канал. Разширението за мобилното търсене предлага въвеждане на телефонен номер така че, кликайки в мобилното си устройство на телефонния номер, активира се обаждане на посочения номер.

Цената на клик по номера = стандартната цена на клик по рекламата. Има опция за реклама в стандартния й вид + телефон, има опция за реклама само с телефон без възможност за посещение на сайта, а само обаждане.

Миналия месец в рамките на една кампания бях направил само една корекция — добавих телефонен номер в рекламите за мобилното търсене.

Трафика в мобилното търсене се е увеличил. Макар и с доста малко число засега, процентното съотношение е факт, както се вижда от скриншота.

Синьо — 01.01.2011-04.03.2011

Зелено — 30.10.2010-31.12.2010

В тази насока има много размисли. Засега, първото, което трябва да се направи – да се отдели мобилното търсене в отделни кампании за по-стойностна статистика и по-ниски бидове.

Поздрав, Гената